Pompoenen zijn natuurlijk onlosmakelijk verbonden met Halloween. Je kunt er nooit te veel hebben! Ben jij ook altijd al benieuwd geweest hoe je nou een Halloween-pompoen moet uithollen en hoe je er zo’n leuk figuur uit kunt snijden?
Het lijkt misschien ontzettend ingewikkeld, maar het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Wel moet je er even goed voor gaan zitten, want je bent niet binnen 5 minuutjes klaar.
Let op! Kinderen kunnen dit voor de veiligheid het beste onder begeleiding van een volwassene doen in verband met het werken met scherpe messen.

Wat heb je nodig?

 • Een mooie grote pompoen.
  Je kunt ze in een tuincentrum halen, maar je vind ze vaak goedkoper als je zoekt naar standjes aan de weg. Kijk dus goed rond waar ze pompoenen verkopen aan huis.
 • Snijmateriaal.
  Denk bijvoorbeeld aan een groot broodmes voor de grote stukken en een klein mesje voor het fijnere werk. Gekartelde messen werken het fijnst. Je kunt ook voor een paar euro een snijsetje kopen bij bijvoorbeeld een tuincentrum of Halloweenwinkel, daar hebben ze speciale kleine pompoenzaagjes die erg fijn werken!
 • Een lepel om de pompoen uit te hollen. (Of iets anders stevigs waarmee je kunt schrapen en scheppen.)
 • Een emmer voor het afval.
 • Een prikpen (zit ook in een snijsetje) om het sjabloon over te brengen op de pompoen.
 • Een sjabloon. Natuurlijk kun je zelf ook met een stift iets op de pompoen tekenen.
 • Plakband om het sjabloon op de pompoen te plakken.
 • Eventueel plastic handschoenen voor het leeghalen van de pompoen (meestal niet nodig).
  Pompoensap is een beetje zuur en kan na een tijdje irriterend gaan werken op de handen als je daar gevoelig voor bent of heel lang bezig bent met je handen direct in het sap.

Hoe moet het?
Zorg voor een werkblad dat vies mag worden.

Werk dus buiten, of leg kranten of een vuilniszak op tafel. Leg ook alvast alle benodigdheden klaar zodat je niet met vieze handen nog op zoek moet naar dat ene mesje.
Met een stevige vuilniszak in je emmer kun je na afloop het pompoenafval makkelijker weg gooien.

Zorg dat je pompoen schoon is.

Was hem met azijnwater of eventueel met water met een klein beetje chloor. Dit verwijderd vuil en bacteriën die later voor rot zouden kunnen zorgen. Was vooral goed bij de stengel, maar verwijder deze niet! Droog de pompoen zachtjes af.

Snijd met een groot mes het deksel uit de pompoen.

Zorg dat je schuin snijdt zodat de deksel blijft hangen en niet in de pompoen valt. Maak de onderkant van de deksel schoon en glad en leg deze apart.

Haal de pompoen leeg.

Je kunt in het begin het makkelijkst met je handen werken. Als je met je handen niet verder kunt pak dan een lepel om extra vruchtvlees van de wanden te schrapen.
Als de wanden glad zijn (en niet dikker dan zo’n 3 cm) ben je klaar met uithollen. Pak nu het sjabloon dat je wilt gebruiken en plak deze met tape op de pompoen. (schilderstape, plakband, niet te sterke ducttape. Het werkt allemaal…)

Breng met een prikpen de tekening over op de pompoen.

Natuurlijk kun je ook zelf met een stift een tekening erop zetten. Als je alle lijnen van de tekening geprikt hebt, haal je het sjabloon er weer af. Controleer voor je gaat snijden of je niets vergeten bent en of je alle lijnen goed kunt zien. Je kunt eventueel een beetje bloem over de tekening wrijven om de puntjes beter zichtbaar te maken.

Snijd nu eerst de kleinste details uit.

Gebruik daarvoor een klein, smal mesje. Werk zoveel mogelijk vanuit het midden van de tekening naar buiten toe, zo blijft de pompoen het stevigst. Op deze manier werk je verder tot je als laatste ook de grotere vlakken uitsnijd. Daarbij kun je eventueel ook je grotere mes weer gebruiken, maar ben voorzichtig! Als je uitschiet is dat niet alleen jammer van je werk op de pompoen, maar ook gevaarlijk voor je vingers!

Als je alles hebt uitgesneden, dan ben je klaar!

Je kunt eventueel de pompoen nog uitspoelen met azijn of de binnenkant bespuiten met haarlak. Op die manier blijft hij iets langer mooi. Zet er een mooi kaarsje in en steek deze met Halloween natuurlijk aan! Als je geen kaars gaat gebruiken, maar een lampje in de pompoen gaat plaatsen, kun je binnenkant van de pompoen ook dun insmeren met wat vaseline. Dat voorkomt dat de pompoen snel uitdroogt of gaat schimmelen.

Hou er rekening mee dat je pompoen direct na het snijden het allermooist is. Met elke dag dat hij staat, gaat de kwaliteit achteruit. Pompoenen blijven het langst mooi in een koele, droge omgeving. Mooi herfstweer is dus ideaal. Maar gaat het regenen of vriezen? Haal je pompoen dan even naar binnen. Een stevige nachtvorst verandert je mooie pompoen in een snotterig geheel. Zonde van je werk!

Tips & Trucs

 • Til je pompoen nooit op bij de steel! Die kan plots afbreken en ervoor zorgen dat je mooie pompoen kapot valt op de grond.
 • Kies een goede pompoen om mee te beginnen. Let erop dat er geen zwakke of schimmelig uitziende plekken op de schil zitten. Hier gaat later de pompoenrot als eerste beginnen.
 • Stoere papa’s en mama’s kunnen ook eens met powertools aan de slag. Wat denk je van je uitgeholde pompoen versieren met allemaal geboorde gaatjes? Verschillende diameters boortjes gebruiken  zorgt voor een grappig effect!
 • Ook leuk om te doen is het gebruiken van metalen koekjesstekers. Bij een pompoen met niet te dikke schil, kun je op die manier heel leuke vormpjes uitsteken.
 • Vind je het uitsnijden van tanden lastig? Snij dan in één stuk een grotere mond uit en gebruik het uitgesneden stuk om tanden uit te snijden. Je steekt ze daarna gewoon op de gewenste plek in de mond van je pompoen met behulp van cocktailprikkertjes. Breek eventueel een stukje van het stokje af als het te lang is.
 • Een gezichtje op een pompoen gaat iedereen lukken. Ben jij klaar voor het serieuzere werk? Snuffel dan eens op internet rond! Er zijn héél veel leuke, mooie, grappige of griezelige sjablonen gratis te downloaden.
 • Ga je liever zelf een tekening ontwerpen? Hou er dan rekening mee dat je niet te veel weg snijdt. Hoe meer je weghaalt, hoe onstabieler de pompoen wordt.
 • Wist je dat je de pompoenpitten die je uit de pompoen haalt kunt eten? Heerlijk om te roosteren!

Heb jij nog andere fijne tips voor het uithollen en snijden van een pompoen? Hoe ga jij te werk? We horen het graag in een reactie!

Verkoopplekken

Wij hebben dit jaar trouwens onze pompoenen in Riethoven gehaald, aan het Heiereind. Daar wordt op het erf van een boerderij heel veel verschillende soorten pompoenen verkocht. Maar onderweg hebben we in Walik ook een mooie grote pompoenverkoop plek gespot. Vorige jaren zijn we ook heel goed geslaagd in Bergeijk en Bladel.

In Eersel hebben we helaas nog geen verkoopplek gezien voor de grote oranje Halloween pompoenen, alleen voor soeppompoenen, flespompoenen en de kleine sierpompoentjes. Ook leuk ter decoratie natuurlijk! Maar voor het uithollen toch wat minder geschikt.

Waar haal jij dit jaar je pompoen? Laat het ons weten in een reactie of op onze facebookpagina, zodat we ook de rest van de Halloweenvierders in Eersel aan goede pompoenen kunnen helpen.

Veel plezier met het uithollen en versieren van je pompoen!